Monday, May 2, 2011

Daging Singgang Kampung

semalam rumah kami ade daging lembu yang mentah lagi segar. ade salah sorang kawan dengan baik hati telah bagi daging ini. ade daging lembu, tulang lembu dan juga t***utt lembu. 2 daripada tersebut bole accept la. yang jenis last tuh saya memang reject lah. dah la saya tak tau macam mana nak masakkannya dan lagi pon tak elok. makhruh bagi kami orang islam.

so, we choose to cook Daging Singgang Kampung. actually ini adalah salah satu kegemaran saya. arwah nenek selalu masak. memang mabelless. mama pon selalu masak jugak. dah lama tak makan. biase kalu kat kampong kami akan guna pressure cooker untuk kasi cepat lembutkan daging. dan ianya mesti lah dibeli dari Rantau Panjang. hikss.

hasilnya..tadaaa!!

Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak adalah :
daging lembu yang segar (kami tak makan daging import)
cili kering
garam
gula

Bahan-bahan yang bakal ditumbuk :
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
lada hitam
lada putih
biji ketumbar

Jom kite masak-masak :
Rebus daging lembu tadi sehingga masak dan lembut (lebihkan air)
Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi dan biarkan mendidih lama
Akhir sekali masukkan seciput gula (maklum la saya kan orang kelantan)
Garam secukup rasa dan cili kering yang telah dipotong
Biarkan semua bahan tadi beramah-mesra hingga sebati

Slurrppppppp..sile cube ye ;)


notasaya : ini kali pertama saya masak dading singgang, jadi telah terlebih sket lada hitamnya, so pedas dan panas. hiksss. then saye modified sket dengan menambahkan air.


2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. owh ini singgang nye... jaa slalu ckp kt jue kak..kna blajar nie..

    ReplyDelete

bab make meme tok tal'la